Maak van je tegelplein een beweegplein
Beweegplein
Het beweegplein is het visitekaartje van de school. Het eerste dat leerlingen én ouders zien wanneer zij scholen selecteren. Hoe uitnodigend is jouw plein? Is het een stenen vlakte met fietsenstalling en parkeerplekken? Of bied jij leerlingen een groene plek met uitdagende beweegtoestellen, waar zij zich welkom en gestimuleerd voelen? Door bijvoorbeeld de zitbankjes te veranderen in Beweegbanken, of een aantal Teqball of Pingpongtafels toe te voegen krijgt het plein al een hele andere functie. Benieuwd welke kansen er zijn op jullie plein? Wij denken graag mee voor een passende inrichting voor jullie (beweeg)plein? Plan een adviesgesprek in met één van onze collega’s.
Ga voor bewegen!
Tips voor het creëren van een Beweegplein
Benieuwd hoe je moet beginnen als je een Beweegplein wilt maken? Of welke materialen er in de markt zijn? Wij delen graag een aantal tips:
- Zorg voor een projectteam waarin niet alleen vakdocenten LO plaatsnemen, maar juist ook andere docenten. Naast de gymles, biedt een plein ook veel kansen om de wiskundeles of natuurkunde te geven.
- Denk na over de verschillende functies van het plein die allemaal een bepaalde ruimte moeten hebben. Bijvoorbeeld: bewegen, huiswerken maken, looproute naar ingang etc.
- Welke onderdelen van de gymles wil je buiten kunnen organiseren? De keuze kan bepalend zijn voor de verdere invulling van het plein.
- Betrek ook externe partijen zoals een buurtsportcoach of gemeenteambtenaar bij het ontwerp. Door het plein open te stellen, kan het plein ook buiten schooluren gebruikt worden.
Wil je meer weten over het inrichten van een Beweegplein die aansluit bij alle wensen en behoeften? Vraag dan het inspiratieboek Voortgezet Onderwijs aan. Hierin staan nog meer tips, maar ook praktische voorbeelden om bewegen op het plein, in de school en in de gymzaal te stimuleren.
Van schoolplein naar beweegplein
The Funground
Is jouw school ook op zoek naar een omgeving die de leerlingen stimuleert om in beweging te komen? Om beter in te kunnen spelen op de wensen en mogelijkheden binnen het (voortgezet) onderwijs werkt Nijha samen met The Funground. Als ervaren docent sport & bewegen en projectleider levert eigenaar Antoin Hoovers:
- Kennis over passende en effectieve sportfaciliteiten;
- Kennis over de doelgroep en hulp bij het achterhalen van de doelgroepbehoefte op school;
- Een brug tussen het onderwijs en tussen commerciele bedrijven die de hardware (toestellen, ondergrond, etc.) leveren,
- Een bijdrage aan mogelijke samenwerkingen tussen diverse partijen (gemeenten, verenigingen, wijkberaden, etc.),
- Advies over vergroeningsmogelijkheden en mogelijke subsidieregelingen
Door en voor leerlingen
Het beweegplein van het Assink Lyceum
Het Assink Lycuem kwam bij Nijha met de vraag of hun leerlingen niet een keer een ontwerpproces van een sport- of speeltoestel mochten meemaken. Uiteraard was dit mogelijk! Zowel de leerlingen als de docenten hadden inbreng in het ontwerpproces. De leerlingen wilden graag een chillplek en de docenten graag een mogelijkheid om een 'buitenklas' te creëren op het plein. Op het plein van het Alfa-college in Groningen heeft een tijd onze SportContrainer gestaan. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de leerlingen een tijd lang gebruik konden maken van de SportContrainer. Dit was een groot succes! Ben je geïnspireerd geraakt en wil je graag weten hoe het ultieme beweegplein voor jullie school eruit ziet? Onze collega komt graag vrijblijvend een keer bij jullie op school om gezamenlijk een vrijblijvend plan te maken voor jullie beweegplein!
Vraag het gratis inspiratieboek aan!
Beweegschool Voortgezet Onderwijs
Een inspiratieboek boordevol tips om bewegen in en rond de school te stimuleren.