Back
€4,194.00
Van 21 december t/m 5 januari zijn wij gesloten in verband met de feestdagen. Vanaf maandag 6 januari zijn wij weer bereikbaar en worden bestellingen verwerkt.
Veel wijken zoeken oplossingen om jong en oud uit hun huizen te krijgen en ontmoeting te organiseren tussen generaties. Dat gold ook voor het wijkplatform Over de Gracht / Scheepvaartbuurt in Delfzijl. Met hun Beweegtuin slagen zij erin om buurtbewoners gezond te houden én de diverse bewoners samen te brengen.
In de Over de Gracht / Scheepvaartbuurt wonen veel verschillende generaties samen. De helft van de inwoners is intussen boven de zestig. Het wijkplatform is er al jaren actief en organiseert steeds nieuwe dingen om generaties samen te brengen, vereenzaming tegen te gaan en de wijk aantrekkelijk te houden voor jong en oud. “Daarbij gaan we wel verder dan af en toe een sjoelavond”, vertelt voorzitter Bert Bronsema. “We werken vanuit de filosofie dat we actief sociale ontmoeting willen organiseren.”
In de wijk ligt het Wilhelminapark. Bert noemt het ‘de huiskamer van de wijk’. Juist daar worden alle activiteiten georganiseerd - ook om het park veilig en aantrekkelijk te houden. “We hebben de buurt zelf gevraagd waar ze behoefte aan hadden”, legt Bert uit. “‘Meer bewegen en meer beleving’ was de uitkomst. Dat zijn we met elkaar gaan invullen. Het Huis van de Sport en AttFysio hebben met ons meegedacht. Vanaf het begin stond centraal dat we zowel de jeugd, als de senioren iets wilden bieden. En specifiek ook voor mensen die slecht ter been, of rolstoelafhankelijk zijn.”
De nieuwe beweegtuin ligt prachtig onder de bomen van het park. Vlakbij liggen ook nog een dierenverblijf en een visstek: een plek die ook de ouderen uit de zorginstelling in de wijk trekt. De 18 toestellen van de Beweegtuin worden intensief gebruikt. Bert: “5 toestellen zijn speciaal voor ouderen, onder andere een fietstoestel, een hipswing en crosstrainer. De beweegcoach van de wijk wandelt geregeld binnen bij de dagbesteding voor ouderen die een steuntje in de rug nodig hebben, met de vraag: ‘Wie heeft er zin om even mee te gaan bewegen?’. Het is uiteraard vrijwillig, maar er gaan altijd wel 4 of 5 senioren mee. De coach legt dan uit hoe de toestellen werken en helpt de deelnemers met oefeningen.”
Het wijkplatform werkt samen met het Huis van de Sport. “Samen hebben we een activeringsplan voor het park gemaakt”, legt Bert uit. “Toestellen neerzetten is natuurlijk niet genoeg. HvdS is regelmatig in het park aanwezig om mensen te helpen. Ook zijn er nauwe contacten met de scholen in Delfzijl. Scholen kunnen de toestellen in de Beweegtuin gebruiken voor een gymles in de open lucht. De leerkrachten kunnen er makkelijk naartoe wandelen met de kinderen. De toegang is hier heel laagdrempelig.”
Een andere partij die Bert en zijn mede-kartrekkers betrokken voor meer draagvlak, zijn de lokale sportverenigingen van Delfzijl. Bert: “We hebben gesproken de voetbal, atletiek, maar ook jeu de boules en vechtsport gevraagd: ‘wat is belangrijk voor jullie, wat vinden jullie interessant’? Vooral de atletiekvereniging maakt nu veel gebruik van de Beweegtuin. Hun loopgroepen benutten het park voor de training en stoppen dan even bij onze toestellen voor wat powertraining voor hun spieren.”
Het wijkplatform koos voor Nijha als partner voor het realiseren van de Beweegtuin. Waarom? “We hebben met verschillende leveranciers van toestellen om tafel gezeten, en bijvoorbeeld ook andere parken in de regio bezocht voor inspiratie”, vertelt Bert. “Je hebt een expert als Nijha echt nodig. Zij denken vooraf al na over keuringen en inspecties, over duurzaamheid, over de juiste ondergrond, enzovoorts. Wij hebben voor Nijha gekozen vanwege hun goede certificering, de uitstraling van hun materiaal, hun al jarenlange goede reputatie en ook vanwege de manier waarop we met elkaar konden omgaan.”
“We hebben het hele traject echt in overleg met Nijha gedaan”, gaat Bert verder. “Voor ons was het belangrijk om de toestellen voor ouderen bijvoorbeeld niet té spannend te maken. Voor hen geen calisthenics of monkey bars. Maar wel materialen die aantrekkelijk en veilig zijn voor ouderen en waarop zij zich nog kunnen ontwikkelen naar de toestellen voor een wat jongere generatie. Nijha heeft ons geholpen om die puzzel te leggen. We hebben nu een mooie mix van power, cardio en balans.”
Zijn Bert en zijn collega’s dan geen weerstand tegengekomen? Bert: “Eigenlijk niet nee! Maar het was wel een heel intensief proces om dit voor elkaar te krijgen. Je komt vanalles tegen: zo moet je een stichting zijn om subsidie te krijgen. Een notaris moet het eigendom van de grond goed vastleggen. Je moet het bestemmingsplan aanpassen samen met de gemeenten. Heel leerzaam, maar je hebt wel mensen nodig die kunnen volhouden!”
Het wijkplatform wil graag nog meer sportvoorzieningen in het park gaan aanleggen. Bert geeft nog een paar tips. “Wat wij geleerd hebben is: kies een opstelling die past bij de wijk. Zet de toestellen niet te ver uit elkaar. En zorg voor een goede mediacampagne om het allemaal bekend te maken. Als ik hier nu op een zaterdag door het park loop, zie ik toch zo’n 70 á 80 mensen in het park genieten. In de nieuwe Beweegtuin zijn jongeren bezig op de toestellen. In het speeltuintje spelen de kleinere kinderen met hun ouders. Op de bankjes zitten mensen uit het zorgcentrum. Ik zie dan beweging, ontmoeting én beleving. En dan ben ik happy.”