Burgerinitiatief in Tilburg leidt tot grootste urban sports park in het zuiden van Nederland

Het Tilburgse stadsdeel Reeshof is eigenaar van het grootste urban sports park in het zuiden van Nederland. Dankzij de inspanningen van wijkbewoner Jorn Acke kunnen liefhebbers van freerunning, calisthenics en bootcamp er naar hartenlust hun sport beoefenen. Jorn vertelt hoe hij dat voor elkaar kreeg.

Jorn: “De Reeshof is van oudsher behoorlijk volgebouwd. Er zijn wel speeltuintjes, maar er zijn weinig faciliteiten en beweegaanbod voor jongeren en volwassenen in de buitenlucht.” Zelf een liefhebber van urban sports diende Jorn samen met een groep enthousiastelingen een voorstel in bij de Tilburgse gemeenteraad. En een jaar later is het park werkelijkheid.

“Urban sports is al lang geen trend meer”, vindt Jorn. “Sporten als freerunning en calisthenics zijn duurzaam aantrekkelijk. Het spreekt jongeren aan en het kan hen verleiden om te bewegen. In ons park willen we een brede doelgroep bereiken en motiveren. Dat kunnen groepjes en clubjes zijn die hier afspreken om samen te trainen. Maar ook individuele sporters die tijdens hun rondje hardlopen even wat pull ups komen doen.”

Voor de gemeente Tilburg was één van de belangrijkste vragen vooraf: wordt het straks wel gebruikt? Daarom stak Jorn veel tijd in het aanknopen van relaties met potentiële gebruikers. “Ik zit met allerlei lokale enthousiastelingen in een app groep. Bijvoorbeeld gymdocenten van de lokale basisscholen en middelbare scholen, mensen van de Tilburgse Freerun vereniging, trainers van calisthenics en bootcamp en de Tilburgse turnvereniging. Via hen bereiken we een grote achterban.”

Tilburg

Vanaf het eerste moment zat Jorn er bovenop, dat de gemeente geen concessies zou doen aan de stellages. “Voor calisthenics en freerunning is de dikte van de buizen, maar ook de precieze opstelling super belangrijk. Ik wilde dat het helemaal klopte. Daarom hebben we sporters uit die communities gevraagd om het ontwerp te maken vanuit hun behoefte. Dat maakt echt het verschil of jouw park sporters aantrekt, of niet.”

Bij de keuze voor Kratos van Nijha gaf de modulaire opzet de doorslag. Jorn: “Op een geven moment kennen de intensieve gebruikers de routes en de trucs wel. En die wil je dan zelf kunnen aanpassen. Ook vonden we uitstraling van het Kratos materiaal perfect voor ons park.”

En wordt het inderdaad door de gewenste brede doelgroep gebruikt? “Jazeker” bevestigt Jorn. “De freerunners, bootcampers en calisthenics fans gebruiken het park intensief. Voor hen is het echt dé plek in Tilburg om te sporten. Maar door corona komen ook de fitness boys nu veel naar het park. We hebben gebruikers van begin pubertijd tot zeker in de vijftig. Kinderen spelen hier ook, maar dat is alleen maar leuk. We hebben afgesproken dat het park altijd openbaar toegankelijk is. Ook als je er met een clubje traint, blijven anderen welkom. Er is geen rooster, het park is er voor iedereen.”

Jorn hoopt dat er op korte termijn weer evenementen mogen plaatsvinden in het park. “De gemeente wil buurtsportcoaches inzetten om hier activiteiten te organiseren. De lokale middelbare scholen willen ons park opnemen in het vakwerkplan. En ook de turnvereniging wil hier in de toekomst mogelijk een evenement organiseren. De toestellen zijn trouwens ook gecertificeerd door de calisthenics bond, dus wij kunnen dienen als wedstrijdlocatie”, vertelt Jorn trots.

Gemeente, wijkbewoners én de gebruikers zijn heel positief over het park. “We hadden al een grote freerunning community in Tilburg, maar dat krijgt nu een meer centrale plek in het Reeshof park. De urban sports zijn heel zichtbaar zo en dat maakt de drempel lager om hier te komen sporten en je aan te sluiten. Dat hebben we als voordeel boven een vereniging.: je hoeft hier geen lid te worden en er staat geen hek omheen.”

Meer weten?
Nijha helpt graag verder!
_201909_Nijha-105