Het ontstaan van de pop-up speelplek
De start
Tijdens de masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie merkte Stefan van Veen op dat het beweegniveau van kinderen erg tegenviel. Met de realisatie dat dit al jaren gaande is, ging Stefan aan de slag om voor dit probleem een innovatieve oplossing te zoeken. Om te beginnen zocht hij contact met kinderen en bewoners uit de Bossche wijk: Haren, Donk en Reit. Samen met ouders, beleidsmakers, fabrikanten en kinderen is de POP-UP speelplek ontstaan.
In de praktijk
Eerste POP-UP speelplek in Den Bosch
De eerste POP-UP speelplek werd eind september 2021 geopend in ’s Hertogenbosch. De speelplek stond een maand in de wijk Haren, Donk en Reit, een wijk waar duidelijk behoefte was aan meer leefbaarheid en gezondheid. De wijk werd nog meer betrokken door de inzet van twaalf bewoners als “speelplaatsbazen”. Door bewoners op deze manier te betrekken, ontstaan er weer nieuwe positieve effecten rondom de sociale cohesie in de buurt.
De POP-UP speelplek vergroot de sociale cohesie
Het resultaat
De POP-UP speelplek is zeer goed in te zetten om positieve reuring en dialoog met bewoners aan te jagen in een wijk. In combinatie met het aantoonbaar verhogen van de sociale cohesie is de POP-UP speelplek uitermate geschikt om in te zetten bij (moeilijke) locaties die om een originele oplossing vragen. Bekijk de effecten in de toolplaat hieronder →
Voordelen POP-UP speelplek
Het effect in 's Hertogenbosch
- 800+ speelmomenten en community building tussen 10 a 15 wijkbewoners;
- Professionals in de wijk stemmen beter op elkaar af;
- De sociale cohesie in de wijk werd vergroot met +0,5 en er ontstond community-building ;
- Kinderen speelden 70% meer buiten;
- Rapportcijfer: 9,1